Valesca van Waveren  Illustrator 

Denk je aan Valesca dan denk je cute stuff,  en andersom.

Valesca illustreert maar werkt ook met keramiek. Maar wat ze ook maakt; haar ontwerpen zijn altijd simpel en schattig - cute dus.

 

“Ik maak graag dingen waar ik zelf blij van word, lieve gezichtjes, grappige gebruiksvoorwerpen, vormen uit de natuur. Ik heb veel redactioneel werk gemaakt en sinds een jaar of vier is daar een groot deel feelgood van geworden. Dat heeft onder meer met de opkomst van het tijdschrift Flow te maken waarvoor ik soms illustraties maak. Het is leuk om werk te maken wat echt uit je zelf komt.”

 

Valesca tekent en schildert graag dingen uit de natuur, zoals een serie ansichtkaarten van kruiden. “Geen blaadje is hetzelfde. Ik werk veel met aquarelverf, scan het in en dan ga ik het bewerken.” Ze maakt ook potloodtekeningen en tekent sommige details veel groter dan dat ze in het eindresultaat zijn. “Soms bouw ik het echt op uit onderdelen, ik vind die mix leuk van zelf tekenen en dat er daarna nog een heleboel gebeurt op de computer. Het is wel belangrijk dat je het idee van een tekening houdt.”

Ook houdt ze van oude voorwerpen. “Ik vind het leuk dat een koffiepot intens is gebruikt en dat je dat kan zien. Of oude voorraadbussen met mooie antieke letters, die heeft iemand dagelijks in z’n handen gehad. Als je dat kan vangen, dat vind ik tof.” 

Naast vrij werk maakt ze regelmatig illustraties voor tijdschriften maar ook ontwerpt ze vrolijke broodzakjes voor de bakker vlakbij haar atelier. Ook is ze gevraagd om een behang te ontwerpen: “Dat is zo gaaf om te doen. Er zijn nu drie verschillende huizen waarbij mijn behang nu in de keuken hangt, dus gewoon bij iemand thuis! Heel mooi en met een waterafstotende laag. Dat is toch gewoon te gek als je dat mag maken?”

selfievalesca
VALESCA VAN WAVEREN_munchy bowl
VALESCA VAN WAVEREN Lubitel goccoprint
VALESCA VAN WAVEREN_brandnetelkaart
VALESCA VAN WAVEREN guitar girl mok
VALESCA VAN WAVEREN_dandelion_kaart
VALESCA VAN WAVEREN_vogeltjeskaart
VALESCA VAN WAVEREN_bijenhanger
VALESCA VAN WAVEREN_misterplanter bloempotje
VALESCA VAN WAVEREN_elderberry

Valesca werkt zo’n negen jaar als illustrator. Ze studeert ontwikkelingspsychologie en schrijft in die tijd daarnaast voor het faculteitsblad, ook maakt ze illustraties. Als ze is afgestudeerd, besluit ze verder met illustreren te gaan en gaat naar de HKU.

Bij het Keramiek Centrum Amsterdam volgt ze een cursus keramiek en raakt ze besmet met het keramiekvirus door haar enthousiaste juf.  “Als ik meer vrij werk ga maken, zou het meer keramiek zijn. Ook dit materiaal is heel erg geschikt om cute stuff.” En dat zie je want ze maakt bloempotjes, hangertjes en bekers.

 

 

Meer Valesca?