ANDERS...


Je zal niet verbaasd zijn als ik vertel dat ik heel erg geïnteresseerd ben in kunst. Maar ik ben een outsider want ik heb geen opleiding in die richting gedaan. Ik ben opgeleid tot uitgever en werkzaam als televisiemaker, altijd geïnteresseerd in het verhaal achter iets of iemand en daarbij ook nog eens zeer visueel ingesteld. Als televisiemaker moet je snel kunnen schakelen en daarbij vertrouwen op je gut feeling want anders is vaak het moment al weer voorbij. Ik geloof dat ik met deze skills, gezond verstand en een bruisende persoonlijkheid (haha) ook een heel eind kom, hoewel het gebrek aan de 'juiste' opleiding me soms ook onzeker maakt. Als outsider en nieuwkomer ken ik de regels niet en doe ik dingen op mijn manier, vaak heb ik geen idee of dit is ‘zoals het heurt'. De Toffe Toko zit niet op de grachtengordel of het Spiegelkwartier in Amsterdam en is geen spierwitte ruimte. Ik begon uit enthousiasme een pop-up galerie en reed met een felgekleurde caravan door Nederland om kunst te tonen en verkopen. Hoe groot wil je het contrast hebben?

Niet al deze plannen geven het beoogde resultaat maar ik heb wel een hoop lol en veel geleerd. En dan heb ik het nog niet over alle bijzondere en toffe mensen die ik op deze wijze heb ontmoet. Want contact maken en in gesprek gaan, daar word ik heel blij van. En dat blijf ik ook gewoon doen.

Zo was ik vorige week in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam waar de Kunstenbond en de Nederlandse Galerie Associatie samen 'De Galerie van de Toekomst' organiseerden. Een bijeenkomst waarbij een panel bestaande uit zowel klassieke galeristen als jonge galeriehouders met elkaar en de zaal in gesprek gingen over het belang van een fysieke expo plek, de ontmoetingen met kopers en kunstenaars en de impact van online informatie delen. Want de Nederlandse galerieën hebben het moeilijk. Zowel het panel als in de zaal hadden we volgens mij allemaal het zelfde doel voor ogen: kunst een podium bieden en een ontmoetingsplek willen zijn. Maar er was heel duidelijk een scheidslijn tussen de oude garde die z’n oude doelgroep ziet slinken en de potentiële aanwas niet weet te bereiken versus de jonge generatie die internet & social media niet schuwt en op deze manier een jongere groep weet te interesseren voor kunst.

Er kwam die middag geen eenduidige oplossing voor de teruglopende aantallen bezoekers aan galerieën, wel is duidelijk dat de oude aanpak niet helemaal meer werkt. En dat een vervolg op deze meeting nodig is - wat ik alleen maar toejuich.

Toch sterkt deze meeting mij in m’n ideeën:

1. het is ok dat ik vertrouw op mijn intuïtie,

2. mijn kleine studio is een prima startpunt - juist met die roze muur,

3. het is juist tof dat ik werk vanuit de rafelrand van Amsterdam,

4. ik ga door met video's maken - hoe awkward dat soms ook voelt,

5. en ik wil aan de bak met de crowdfundplannen.

En daarom nodig ik je nog trotser uit om naar mijn eerste OPEN STUDIO dag te komen op zondag 25 februari.

Want mijn Toffe Toko mag gezien worden!

* Jaqueline Storm maakte dit toffe affiche.

#Amstelkwartier #AmstelBusinessPark #artforsale #affordableart #dutchart #limitededitions #oneofakind #detoffetoko