Michael van Kekem  Printmaker 

Michael van Kekem houdt van veel en snel werken. “Ik wil constant nieuwe ontwerpen maken en dingen uitproberen. Ik heb ontzettend veel plezier in het maakproces. Door het te doen, kom ik erachter of dingen werken of niet.” Grinnikend: “Mijn werkwijze is robuust en lomp –ook al zie ik er misschien niet zo uit, het past wel bij mij.”

 

Hij maakt van zijn zeefdrukken vaak twaalf stuks; “Op deze manier hou ik de vaart erin. Het ontwerp is dan door het zeefdrukken wel strak maar toch ook speels doordat ik door het maaktempo niet heel erg binnen de lijntjes blijf.” Naast de ruige werkwijze beperk hij zichzelf vaak tot het gebruik van maar twee kleuren. “Dat lijkt weinig maar vind ik juist weer interessant en met twee kleuren kun je enorm veel doen.” Veel doen, dat lijkt wel een beetje de rode draad bij hem.

 

Met een diploma van het Grafisch Lyceum op zak start hij de Sint Joost academie in Breda. Deze kunstacademie ziet hij als een grote speeltuin. “Ik wou experimenteren maar daar was gek genoeg niet iedereen even happig op. M’n leraar vroeg: “waarom doe je niet wat je al kan?”. Dat was best wel suf, haha”. Het remt hem gelukkig niet af, hij maakt vervolgens boekjes in kleine oplage. “Ik heb een geïllustreerd verhaal gemaakt, zelf de teksten geschreven en ge-etst”.

Het experimenteren is nooit meer verdwenen. “Ik heb wel eens naar m'n werk gekeken en gedacht van ‘past dit allemaal wel bij elkaar?’ maar dit is gewoon wie ik ben en wat ik doe: alles en allemaal.”

 

Hij maakt graag printjes van 30 bij 40 cm. Ontwerpen die hij zelf zou willen hebben en in een handzaam formaat wat je makkelijk mee kan nemen. “Het is toch veel leuker als mensen je werk waarderen en het ook kunnen betalen. En dat het dan bij jou in de keuken hangt.”

MichaelvanKekem_selfie
MICHAEL VAN KEKEM AnnieHall
toffetoko 1e editie
MICHAEL VAN KEKEM FORMAT003
MICHAEL VAN KEKEM Collection2
MICHAEL VAN KEKEM SpaceIV
MICHAEL VAN KEKEM Action
MICHAEL VAN KEKEM Collection1
MICHAEL VAN KEKEM Pop
MICHAEL VAN KEKEM EleFUNt
MICHAEL VAN KEKEM FORMAT001

Michael maakt naast de zeefdrukken ook Very Manly Pins; houten broches. “Ik had ooit een broche gezien bij een vriend van me en wou er ook eentje. Nergens te krijgen en toen dacht ik waarom maak het zelf niet. Voor mannen bestaat er niet zoveel leuks.” Inmiddels maakt hij ze ook voor dames en kinderen, dan zijn iets kleuriger en soms wat kleiner.

 

Ook maakt hij nog steeds boekjes: een paar keer per jaar brengt hij een speciale uitgave voor zijn fanbase, ofwel abonnees, uit. Op deze manier dwingt hij zichzelf altijd weer iets nieuws te maken, ook voor de laatste editie. “Ik heb weer iets anders uitgeprobeerd, met collages van papier. Van afstand lijkt het een zeefdruk maar als je er met je neus op ligt, zie je dat het stroken papier zijn.”

 

Meer over Michael