Marc van der Zwet    Schilder 

selfie Marc van der Zwet
MARC VAN DER ZWET_roodborst op rand en blauw 5_5.8 x 7.6_was_light
MARC VAN DER ZWET_vrouwmus op bruine draad_5.8 x 7.5_was_light
MARC VAN DER ZWET_postvis_29,2x24,6_was_light
MARC VAN DER ZWET_ringmus op paal_12,8x7,8_was_light
MARC VAN DER ZWET_eeuwige trouw 2_13.8 x 9,2_was_light
MARC VAN DER ZWET_roodborst op boekenberg op blauw 2_was_light
MARC VAN DER ZWET_roodborst op tak 1_12,8x7,8_was_light
MARC VAN DER ZWET_manmus op bruine draad_5.8 x 7.5_was_light
MARC VAN DER ZWET_ijsvogel op tak_12,8x7,8_was_light

Marc schildert thuis aan de keukentafel dieren in olieverf op houten panelen. “Als kind hield ik veel van dieren, nu hebben veel mensen dat maar bij mij is het altijd gebleven.”

Marc is altijd aan het tekenen geweest maar is zo’n acht jaar geleden met olieverf begonnen en ook dat werd een dier: een potvis. “Als fan van Moby Dick vind ik dat zulke gave beesten en ik ben net zo lang blijven schilderen tot ik er tevreden over was.” Later bezoekt hij op een tentoonstelling met allerlei vogels en dat vindt hij zo inspirerend dat hij een mussenreeks is begonnen. “Op het eerste gezicht lijkt zo'n mus een heel kleurloos beestje maar ik vind het een heel dankbaar onderwerp. Ik ‘kneed’ zo’n beestje net zo lang tot ik er tevreden over ben.”

Marc maakt verstilde beelden, zijn vogels zitten stil: geen gefladder of getjilp. Ze zijn er en ze blijven. Maar af en toe voegt hij er een grapje aan toe, zo heeft de potvis een postzak om (postvis) en heeft hij een serie Napoleontische mussen. Jawel mussen met een steek als die van Napoleon op het hoofd of gewapend met de Franse vlag. “Ik maak vrij donker en zwaar werk, met zo’n grapje wordt het net wat lichter.”

 

Hij werkt van ver naar dichtbij. Hij is eerst tijdenlang bezig met het opbouwen van de achtergrond kleur, die bestaat vaak uit drie tintsoorten. “Stoppen hierbij is lastig, want wanneer bepaal je nou dat iets af is?” Pas als de achtergrond goed is, bouwt hij de rest van het werk op. “Natuurlijk werk ik vanaf een schets maar als ik aan de vogel toe ben, moet dat toch het liefst in een keer goed zijn”. 

 

 

Bij de Toffe Toko zijn er diverse werken van Marc verkrijgbaar.

Kom ze bewonderen op 7 & 8 mei.

 

Meer info over Marc vindt je hier.