Leonie Staman  Printmaker 

Vroeger heb je vast wel eens met een spirograaf zitten tekenen. Zo’n setje kunststof ronde schijven met tandwieltjes waarmee je allerlei mooi geometrische patronen kan maken. Speelgoed maar ook een techniek, eentje die je tegenwoordig op de computer zou kunnen toepassen maar ook gewoon nog steeds oldskool met de hand. Leonie Staman heeft er iets van haar zelf aan toegevoegd. “Ik heb een tool ontworpen op de academie in Arnhem waarmee ik het hele alfabet kan tekenen en gebruikt daarbij de spirograafvormen”. Deze tool bestond nog niet; hoe cool is het dat je ‘m zelf ontwerpt en ook gebruikt voor je eigen ontwerpen? “Als mensen mij bezig zien, denken ze wel eens dat ik het hele pakketje zo in de winkel heb gekocht. Maar dat is dus niet zo, ik ben er heel lang mee bezig geweest om het te bedenken, ontwerpen en te maken.” Hele toffe en sierlijke letters zijn het resultaat. En elke letter die ze maakt is dus handwerk en uniek.

 

Daarnaast werkt ze ook graag met linosnedes. Zo heeft ze een geometrisch patroon gemaakt die is opgebouwd uit zeventig (!) stukjes linoleum. Hoe je de stukjes ook draait, de vormen sluiten altijd op elkaar aan zodat je telkens een wisselend patroon hebt. Een flinke kluif om te bedenken en vooral om al die linoleum stukjes uit te snijden maar het resultaat is te gek!

selfie Leonie
LEONIE STAMAN_spirograaf P rood
LEONIE STAMAN_ SPIROGRAPH LETTERS
LEONIE STAMAN_detail
LEONIE STAMAN_spirograaf F
LEONIE STAMAN_detail spirograaf letter
LEONIE STAMAN DETAILS LETTERS
LEONIE STAMAN_linosnede
LEONIE STAMAN_detail lino

Ook tof: Leonie komt op zondag 14 februari live met haar spirograaf letters maken in de pop-up artshop in de Javastraat.

Meer weten over Leonie