Studio Miedema  Ontwerper 

Inge Miedema is de maker van de prachtige kaarsenhouders van keramiek.. “'Essence' is een kaarsenhouder terug gebracht naar de essentie. Ik houd ervan om de dingen simpel te houden. niets ingewikkelds, alleen dat wat nodig is.”

 

Inge is van het onderzoekende. Ze heeft wat u-bochten gemaakt maar dat levert haar prachtig werk op. Ze heeft meerdere opleidingen uitgeprobeerd; een propedeuse in Zwolle, het Grafisch Lyceum in Utrecht afgerond waar ze heel praktisch leert ontwerpen. Daarna de HKU in Utrecht waar ze weer kiest voor grafisch ontwerp, maar dan meer conceptueel leert denken. “Alleen wilde ik toch graag meer dan papier en spelen met letters. Keramiek vind ik leuk.” Ze besluit voor een opdracht van keramiek een servies te gaan werken maar moet in zes weken het materiaal leren kennen, de technieken eigen maken maar ook het werk maken. “Als ik de richting productontwerp had gekozen had ik alle benodigde vakken gewoon kunnen volgen maar omdat ik een andere richting deed, moest ik zelf uit zoeken, haha.” Het servies blijkt een enorme klus maar ze slaagt er wel in om een aantal prachtige borden te maken. En dit smaakt naar meer want de feestdagen staan voor de deur en heeft ze zin om kaarsenhouders te maken…

 

“Ik wil het simpel houden, de houder is eigenlijk onderdeel van de kaars. Zonder dat de houder kan de kaars niet staan maar veel moet het niet zijn. Dat is de essentie. “ De kaarsenhouders maakt ze van gietklei,. “Daar werk ik graag mee. Porselein is heel fijn, doorschijnend en subtiel, dit materiaal is ruiger en steviger en daar hou ik wel van. Ik vind het fijn dat het een aardeproduct is.”

 

selfie Inge
Toffetoko_STUDIOMIEDEMA_kaarsenhouders
Toffetoko_STUDIOMIEDEMA_kaarsenhouder
IMG_8077
STUDIO MIEDEMA_Essence kaarsenhouder

De prachtige kleuren komen door een laagje engobe (kleislib met kleurpigmenten) die ze erop kwast of spuit. Het grappige is dat ze ook hier weer buiten de gebaande paden gaat. “Laatst vroeg iemand hoe ik de engobe erop deed want het was zo mooi egaal. Toen ik vertelde dat ik het erop spuit, reageerde hij “maar dat kan toch helemaal niet?”. Nou wel dus..”

Inge blijft onderzoeken en houdt niet zo van stoppen.

“Ik kan eigenlijk iedereen aanraden de kunstacademie te doen. Je leert jezelf zo door en door kennen! Ga het maar gewoon doen, pak alles aan wat je tegenkomt. Je komt het later toch wel tegen in je leven. Waarom ga je er dan nu niet ermee aan de slag?“ Uhhh... Wat moet je daar aan toevoegen? Er ontstaat super mooi werk uit!

Meer over Inge?