Hella Duijs   Keramist 

Hella’s atelier staat vol met prachtige pastelkleurige vaasjes. Ruim een jaar geleden rondt ze de lerarenopleiding van Artez in Arnhem af met een keramiekopdracht. In de maanden erna blijft ze nog een beetje plakken in de werkplaats van de opleiding. Ze heeft een goede klik met de werkplaats-assistent, werkt haar ideeën met keramiek verder uit en maakt een vaasje voor haar moeder. En dit vaasje zorgt voor het bekende sneeuwbaleffect: vaas Liesje (vernoemd naar haar moeder) wordt erg populair na een post op Instagram en ze krijgt bestellingen. Na Liesje volgen er meer dames uit haar omgeving die nu allemaal naamgever zijn van een vaasje. Sibilla is vernoemd naar haar oma, er is een Feline naar haar nichtje en Joyce naar haar schoonzus.


In de voormalige Honigfabriek aan de Waal bij Nijmegen maakt Hella sinds een half jaar haar de vaasjes. In haar atelier, een inspirerende omgeving want er zitten veel meer ontwerpers in verschillende werkplaatsen. Haar vaasjes zijn prachtig in hun eenvoud maar het maakproces behelst flink wat stappen, verre van simpel... “Grappig genoeg beseft niet iedereen dat ik alles zelf maak, in mijn eentje. Het is handwerk en ik heb maar twee handen.” Ze laat een soort houten urn zien, de basis van vaasje Liesje, waar ze vervolgens een mal om heen maakt van gips en gietporselein. “Een belangrijke vorm want na zo’n tweehonderd vaasjes is de zuigkracht van het gips eruit en maak ik een nieuwe mal.“ Het gips zorg ervoor dat het vocht uit het porselein wordt onttrokken en het materiaal dus hard wordt. Ieder vaasje gaat twee keer in de oven. Na de eerste ronde op 950 graden moeten de vaasjes eerst zijn afgekoeld voor ze kan polijsten en daarna glazuren. Dan gaat de oven weer aan voor de tweede ronde, dit keer 1250 graden. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van het werkelijke proces, al met al is ze zo een week verder eer alle vaasjes alle fases hebben doorlopen.

selfie Hella_edited_edited
HELLA DUIJS_vaasje combi
HELLA DUIJS_vaasje_Liesje-peach
HELLA DUIJS_verzameling_vaasjes
HELLA DUIJS _vaas Liesje blauw
HELLA DUIJS_vaasje Feline
HELLA DUIJS_vaasje_Liesje_bodem

‘Eventjes’ een vaasje maken is er dus niet bij en hoewel dit al een heel proces is, sluipt ook bij Hella als maker wel eens een gedachte van twijfel door het hoofd. “Soms ben ik wel eens bang dat ik te oppervlakkig ben omdat er geen diep doordacht concept achter mijn producten zit. Ik wil gewoon een mooi product maken, wat iedereen neer kan zetten”. Maar juist deze toegankelijkheid is heel tof!

 

Hella wil meer ontwerpen maken die passen bij de lijn van haar eerste vaas. Ze droomt even hardop; “Ik wil dat mensen mijn stijl blijven herkennen. Hopelijk heb ik over vijf jaar een winkel met daaraan vast een atelier. En kan ik dan naar het buitenland met m'n werk. Ik zou heel graag op beurzen tussen ‘de keramisten’ willen staan, dat het vanzelfsprekend is dat het merk Hella Duijs daar te vinden is. Maar dit mag ook al over een jaar al gebeuren hoor!”

 

Meer over Hella.