Friso Blankevoort  Illustrator 

Van Friso's werk wordt je vrolijk: het is slim, geestig, fris en clean. Hij is een geboren tekenaar en telkens weer ben ik verbaasd over de eenvoud van zijn tekeningen die toch zo verdomd – excusez le mot- goed in elkaar zitten. Met minimale lijnen en vormen weet hij heel duidelijk een vorm neer te zetten. Op een manier waarvan je zogenaamd grappige oom misschien roept “Huuu dat kan ik ook”, nou maak je borst maar nat oompie, echt niet.

 

Friso aka FRESHCO is heel veelzijdig; naast illustraties en prints (zeefdruk, risoprint) ontwerpt hij skateboard decks, de huisstijl voor de Number Nine winkels, maakt hij wandschilderingen en beschildert hij caravans. Wat hij ook maakt, zijn stijl is super herkenbaar dus zijn werk pik je er zo uit. Af en toe gaat hij nog op pad met wat spuitbussen in z’n tas om nog even buiten de lijntjes te kleuren. Het zal je niet verbazen dat ‘ie van skaten houdt en als jonge skater graffiti  zeer kon waarderen. Bij z’n ontwerpen begint hij altijd met de hand te schetsen. De laatste tijd zijn het vooral icoontjes en symbolen die met een bepaald onderwerp te maken hebben. Sommige heel herkenbaar, andere wat abstracter.

Supercool: Friso heeft een heel mooi ontwerp gemaakt welke met lasergravure in houten snijplanken is gebrand. “Ik heb een collage van vormen gemaakt die te maken hebben met het hak – en snijwerk bij het koken.“

FRESHCO SELFIE
FRESHCO TRIANGLES
FRESHCO TRIANGLES SLEEPY
FRESHCO_Snijplankjpg
FRESHCO_AbstractThrowupsjpg
FRESHCO VOYAGE UNCONSICIOUS
FRESHCO VOYAGE UNDERGROUND
FRESHCO_skatedeck
FRESHCO BOEKET OFFSET
FRESHCO_Caravan
FRESHCO_Paskamers
FRESHCO SCREAMING HANDS
FRESHCO KASTEEL ZEEFDRUK

Als je goed kijkt, zie je allerlei blokjes groenten, uienringen, juliennereepjes maar ook de doorsnee van een ananas. Als je dan toch een snijplank gebruikt dan wil je toch zo’n toffe als je  aan het koken bent? Enne, een boterham smeren wil ook heel goed!

 

Meer weten over Friso?