Deb van der Vliet  Illustrator  

Deb noemt zich zelf een perfectionistische fladderaar. Ze studeert Korte Film aan de HKU maar maakt tegenwoordig analoog prachtige collage art. Haar dromerige beelden vind ik prachtig, juist omdat sommigen ook een rauw randje hebben.

Als meisje van een jaar of acht maakt ze al collages: “Mijn moeder gaf me dan een opdracht: kies allemaal rode plaatjes en maak een nieuw beeld. En dan scheurde ik uit haar Libelles.”

Of het nu bewegend beeld is of haar collages zijn - ze is altijd met hetzelfde bezig: vorm, ruimte & restruimte, kleur en contrasten.

“Bij collages kan ik een fijn soort dwangmatigheid inzetten zodat je bijna niet ziet dat het analoog is gedaan. Voor mij is de sport althans dat het je ontgaat dat ik het heb gesneden of geknipt”.

Deb werkt vaak vanuit een concept, ze geeft zich zelf een thema mee bijvoorbeeld ‘zintuigen en communicatie’. “Dan ga ik eerst onderzoeken wat zintuigen zijn en vervolgens ga ik met dat in m’n achterhoofd de beelden zoeken. Dan maak ik bergjes van beelden die ik heb verzameld en richtlijnen. Daarna kijk ik of het een mooie vorm heeft en welke associaties het oproept.“ Deb gaat dus constant de dialoog aan en haar werk bevat hierdoor een prachtige gelaagdheid.

Debora heeft veel oude National Geographics van haar opa waar ze mooie afbeeldingen in opduikelt, vrienden en familie bewaren vaak bladen voor haar en ze koop regelmatig tweedehands boeken omdat daarin het beeld maar ook het materiaal heel cool is. 

Deb van der Vliet_hothead
Deb van der Vliet_playallday
Deb van der Vliet_peek
Deb van der Vliet_playallday-lijst
Deb van der VLiet_playallday-closeup

“Je zou ook kunnen zeggen 'je kan het ook online opzoeken dat scheelt je zoveel tijd'. Dat toets je gewoon ‘neus’ in en dan krijg je honderden soorten neuzen en print je ‘m uit. Maar dat vind ik niet de sport. Ik ben nu soms best lang aan het zoeken maar het toffe is dat je het nu moet doen met wat je hebt en dat kan heel verrassend werken.” 

Meer over Debora